HemFöreningenKycklingÄggKonsumentMärkningReportageWebbshopLänkarProjektSalutorget
BESÖKSRÄKNARE
435725

Kopparfly Sprättägg

Kopparfly Sprättägg ligger mitt i det småländska glasriket, bara ett stenkast från Kosta och Boda glasbruk cirka två mil väster om Nybro. Gården ägs och drivs av Åke och Ingalill Göthberg.

Stadsbor och utan någon erfarenhet av vare sig lantbruk eller djurhållning flyttade Åke och Ingalill ut på den småländska landsbygden 1994. Vad de skulle ha för verksamhet på gården visste de inte.

Varför ekologiska ägg?
En dag såg Åke två bönder som jobbade på den utarrenderade åkern utanför huset. Vädret var vackert och gubbarna svettades i värmen. Så jag bjöd in dem på en öl under fruktträden, berättar Åke. Jag frågade den äldre bonden vad han tyckte vi skulle hitta på att göra på gården. Det är inga problem svarade bonden, det är bara att köpa mjölkkor och sätta igång, det är färdigt för mjölkkor i lagården. Att handskas med stora djur med horn var inte riktigt vad jag tänkt mig. När ölen var urdrucken och gubbarna skulle gå sa den äldre bonden; - jag har tänkt lite på vad du skulle kunna göra. Rensa ut lagården och sätt in så mycket höns du får plats med, för ägg har alltid gått åt. Då trodde jag att han fått något konstigt i sin öl, skrattar Åke. Höns fanns inte ”ens med på kartbilden”. Några dagar senare satt Åke och Ingalill och planerade maten för en fest och insåg då hur många maträtter som innehåller ägg. De tittade på varandra och sa ”bonden hade ju rätt”. Och så blev det ägg.

Det här inträffade vid den tidpunkten då statsminister Ingvar Carlsson lovade Astrid Lindgren att hönsen skulle få gå fritt och slippa sitta i bur. Åke och Ingalill tänkte att det var något att ta fasta på, även om det skulle innebära mycket mer arbete. Efter att ha hört sig för bland äggkunnigt folk kom de i kontakt med äggkonsulent Åsa Odelros, vilket gjorde att de bestämde sig för att satsa på ekologisk produktion. Första omgången hönor fick gå som frigående inomhus men sedan blev det ekologiskt foder och utevistelse.

Åke och Ingalill ha flera försäljningskanaler för äggen. Man får inte lägga alla ägg i samma korg, säger Åke. De säljer till två packerier, Svenska Lantägg och Ölandsägg men har även en hel del kunder på den lokala marknaden, både butiker och storhushåll samt försäljning på gården.

Äggen och framtiden
1998 byggde de ett nytt hönsstall för 6 000 djur men funderar på att utöka verksamheten ytterligare genom att bygga om hönshuset till ett voljärsystem godkänt för ekologisk produktion. På så sätt kan det befintliga utrymmet utnyttjas bättre. Men det får vänta tills situationen på äggmarknaden blir bättre, säger Åke.

Jag tror att ekologisk produktion är något som kommer mer och mer, säger Åke. Genom att regeringen har satt upp mål för att utöka den ekologiska produktionen hoppas jag att äggen kommer att var med där. Jag tror att storhushållen och kommunerna kommer att ändra sin policy och ta in mer ekologiska produkter, avslutar Åke som själv sitter som fritidspolitiker i Nybro kommun.

Fakta Kopparfly Sprättägg

7 500 hönor av rasen Lohmann
Producerar ca 115 ton/år
Levererar till Äggpackeri, Lokala butiker och Storhushåll

Övrig produktion:
Skogsbruk

Kopparfly Sprättägg
Kopparfly 131
382 90 Örsjö

Hönan